CoachTanja

Persoonlijk coaching naar een gebalanceerde levensstijl !

Hoe gezond is fruit nu eigenlijk? Waar zorgt het voor?

  1. Hoe gezond is fruit nu eigenlijk? Waar zorgt het voor?

Fruit eten is goed voor de gezondheid, dat is al lang en breed bewezen via diverse, vooral medische en wetenschappelijke, studies! Het eten van fruit (en groente) verlaagt de kans op hartziektes en beroertes. Verder is het ook bewezen dat het eten van fruit de risico’s op diabetes, darmkanker en longkanker aanzienlijk vermindert, het risico op het krijgen ervan is dus lager wanneer je voldoende fruit (en groente) eet per dag.
De diverse onderzoeken ten spijt is het nog steeds niet duidelijk waarom het eten van fruit de kans op ziekten verkleint. Wel zijn de wetenschappers/medici er achter dat het innemen van een vitaminepil de werking van fruit op het menselijk lichaam en immuunsysteem niet kan vervangen, daarom gaat men er van uit dat het om een combinatie van stoffen gaat die in het fruit zit dat er dus voor zorgt dat de kans op ziekten verkleint.

De inname van fruit levert

weinig calorieën op terwijl je wel veel vezels binnen krijgt wat weer goed is voor onze darmwerking! Daarover later meer.

Ook de vochtinname wordt aangevuld als je veel en gevarieerd fruit eet! Daarnaast bevatten de vele fruitsoorten ook diverse vitamines en mineralen, koolhydraten (vooral in de vorm van suiker – fructose) en nog veel meer wat ons lichaam nodig heeft.
De combinatie van vezels en vocht levert ons een vol gevoel op en dat is 1 van de redenen dat het eten van fruit erg wordt gestimuleerd door coaches en diëtisten in een voedingsplan gericht op gezonde voeding en gewichtsbeheersing. Dit volle gevoel voorkomt namelijk de beruchte snacktrek, waardoor je naar de chips, chocolade en andere snacks grijpen gaat!

Fruit levert dus weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels op.
Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden.
Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker op. Daarnaast bevat fruit ook fruitzuren. 
En doordat ons lichaam dat allemaal nodig heeft staat het Fruit (en groente) in de Schijf van Vijf.

Hieronder de voordelen van fruit (en groente) even op een rijtje:
Vitamines zoals:
Vitamine C zit vooral in zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Wel bevat het de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker. Vitamine C versterkt het immuunsysteem!

Mineralen zoals:
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.  

Koolhydraten zoals:
Fructose, Glucose en Lactose (al zit deze koolhydraat vooral in dierlijke producten) leveren energie.
Fruit levert koolhydraten vooral in de vorm van suiker, de Fructose dus.  En hoewel fructose anders doet vermoeden, bevatten de meeste fruitsoorten in onbewerkte vorm slechts relatief kleine hoeveelheden pure fructose, ook ten opzichte van de hoeveelheid glucose; meestal niet meer dan 5 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker, een gemiddelde van 5 gram per 100 gram. Abrikozen, pruimen, bessen en grapefruit bevatten niet meer dan 1,5 gram per portie van 100 gram, citroen bijna 2 gram suiker per 100 gram. Er zijn echter ook uitzonderingen. Zo bevat de dadel meer dan 30 gram suiker per 100 gram. Gedroogd fruit bevat 45 tot 75 gram suiker per 100 gram.

Vezels zoals:
Voedingsvezels deze zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking.   

Extra stoffen belangrijk voor het lichaam zoals:
Bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden

Vetten:
De meeste fruitsoorten bevatten weinig of geen vetten. Olijven bevatten veel onverzadigd vet en kokosnoot veel verzadigd vet. Daar tegenover bevatten avocado’s bijvoorbeeld weer veel Omega 3 vet.

Er zijn aanwijzingen dat sommige fruitsoorten nu veel minder mineralen en vitamines bevatten dan voorheen, dit geld ook voor groentes. Het verschil tussen de hoeveelheid van toen en de hoeveelheid van nu wordt bepaald door in ieder geval 2 bekende oorzaken:
1) verarming van de grond
2) verschil in meetmethodes
Het verschil in fruit in het algemeen nu en toen is dus groot, maar het verschil onderling als soort, bijvoorbeeld verschillende rassen appels onderling, is klein. Maar het goed achterhalen hoe dat nu precies zit is mij tot op heden niet gelukt.

De Telegraaf heeft een artikel geschreven over het te kort aan vitamines en mineralen in onze voeding Onze voeding bevat niet voldoende vitamines”
In dit artikel beaamt het Voedingscentrum de conclusie vastgesteld door diëtiste Marie-José Torenvliet uit Schiedam dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt wanneer je keurig eet volgens de normen van het Voedingscentrum. Ook wordt er een overzicht gegeven over Vitamine C in groente (dus niet fruit) in 2001 en 2006 en wat het verschil hiervan is,

vitamine-c-per-groente.jpg


Het RIVM geeft zelfs het volgende aan “Meer dan 98% van de bevolking krijgt onvoldoende vitamines en mineralen binnen

Houdt echter ook in de gaten dat dit te kort aan onvoldoende vitamines en mineralen naast de eerder gemelde twee oorzaken ook vaak door ons eigen voedingspatroon nog eens wordt versterkt!